Back

Dr. Cezar Stroescu: Rezecția pancreatică este destinată unui număr foarte mic de pacienți și unui număr foarte mic de supraviețuitori

Ablația tumorilor pancreatice ghidate endoscopic” a fost tema webinarului organizat de Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic, care a avut loc pe 9 martie 2023.

Întâlnirea s-a desfășurat atât în format fizic, la Centrul de Oncologie “Sfântul Nectarie”, Craiova, cât și online, pe platforma www.chirurgiehbp.ro .

Cursul a fost creditat cu puncte EMC, iar invitații ediției au fost Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Centrul de Oncologie “Sfântul Nectarie”, Craiova, Prof. Univ. Dr. Adrian Săftoiu, Centrul de Oncologie “Sfântul Nectarie”, Craiova, Dr. Daniela Tăbăcelia, Centrul de Oncologie “Sfântul Nectarie”, Craiova, Dr. Cezar Stroescu, Spitalul “Sfânta Maria”, București, Dr. Alexandru Martiniuc, Spitalul “Sfânta Maria”, București, Dr. Radu Dumitru, Institutul Clinic Fundeni.

Cu toate că webinarul a avut ca principal subiect ablația tumorilor pancreatice ghidate endoscopic, lectorii au  oferit o abordare multidisciplinară, așa cum se face în practica curentă și cum este și recomandat pentru pacienții oncologici.

În deschidere, Conf. Univ. Dr. Michael Schenker a precizat că „Rezecția este abordarea standard pentru tratamentul local al bolii metastatice rezectabile. Tehnicile ablative sunt: ablația cu radiofrecvență (RFA), ablația cu microunde (MWA), crioablația și electrocoagularea. Atunci când facem o comparație între RFA și MWA, rezultatele sunt similare pentru metastazele cu margini mai mari de 10 mm (A0). În schimb, avem un control relativ mai bun, prin utilizarea MWA, asupra tumorilor perivasculare.”

În completarea informațiilor oferite de Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Dr. Cezar Stroescu a afirmat că „Rezecția pancreatică este destinată unui număr foarte mic de pacienți și unui număr foarte mic de supraviețuitori. Majoritatea acestor pacienți vor face metastaze, în special hepatice sau pulmonare. Noi preferăm rezecțiile cu microunde fiindcă avem rezultate mai bune și complicații mai puține.”

Dr. Alexandru Martiniuc a luat cuvântul și a precizat că „În urma unui studiu efectuat în Germania a reieșit că fistula pancreatică a avut o incidență de 21%, sângerarea postoperatorie de 17%, o rată de reintervenție chirurgicală de 15% și o mortalitate în spital de 6%. Concluziile autorilor au fost că morbiditatea și mortalitatea după duodenopancreatectomie sunt ușor subestimate chiar și în centrele cu volum mare.

Prof. Univ. Dr. Adrian Săftoiu a subliniat că Endoscopia are o acuratețe excelentă, inclusiv în cazul tumorilor mai mici de 2 cm. Prin codul de bare molecular Nanostring se ajunge la detectarea digitală a variantelor singulare de nucleotide (SNV). S-a ajuns la detectarea a 104 SNV din 24 de gene cu semnificație clinică. Concluzia la care s-a ajuns este aceea că prin combinarea citologiei cu analiza moleculară s-a crescut acuratețea diagnosticului la 96%.

Dr. Radu Dumitru a vorbit din pespectiva radiologului în cazul tumorilor pancreatice maligne. El a precizat că „Aprecierea dinamicii tumorei se face folosind CT sau RMN. În ceea ce privește CT-ul nu s-au constatat diferențe semnificative între valorile parametrilor pancreatitei acute-cronice și adenocarcinomul pancreatic. De aici, rezultă că diagnosticul diferențial prin CT rămâne dificil. Precizia RMN, în evaluarea cancerului pancreatic, rămâne neclară, probabil din cauza faptului că, componentele microvasculare, slab reprezentate, ar putea fi afectate de funcționalitatea vaselor, observată adesea în tumori.”

Dr. Daniela Tăbăcelia, care s-a ocupat și de organizarea webinarului, a încheiat webinarul și a cocluzionat că atât pentru pacienți, cât și pentru sănătate, în general, este nevoie de colaborare.

Pe site-ul www.chirurgiehbp.ro, puteți găsi materiale didactice interesante despre chirurgia hepatică, chirurgia biliară, chirurgia pancreatică, transplantul hepatic, cât si informații despre evenimentele viitoare, organizate de Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.

Operatorul evenimentului este Oameni și Companii. Oameni și Companii oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.